Despre Brăila

Cel mai mare port la Dunăre

Judetul Braila face parte din judetele de câmpie ale Munteniei si e asezat în coltul NE al acesteia, între vaile Buzaului, Siretului si Dunarii, avand o suprafata de 4.286 km² Brăila este un județ în regiunea Muntenia din România. Se învecinează la nord cu județele Vrancea și Galați, la est cu județul Tulcea, la sud cu județele Constanțași Ialomița și la vest cu județul Buzău. Județul este administrat de Consiliul Județean Brăila, iar Brăila este municipilul reședință.

Cea mai mare parte a judetului este un câmp înalt (Câmpul Brailei), foarte neted si încadrat din trei parti de lunci largi inundabile. Dintre acestea, cea mai întinsa este « Balta » Brailei, cuprinsa între bratele Dunarii si acoperita de numeroase balti si gârle. Câmpul înalt, privit mai de aproape prezinta totusi o oarecare varietate. Mai întâi, prin mijlocul lui trece o vale, prea larga pentru lungimea ei ( Valea Calmatuiului, fost curs la Buzaului). Ea desparte câmpul Brailei în doua segmente neegale care se înalta si au suprafata marunt valurita în apropierea malurilor, din dreapta Buzaului si Calmatuiului. (Aceste suprafete valurite sunt ale dunelor cladite altadata de Crivat din nisipul vailor).

Catre Rasarit, în fine, câmpul înalt se termina printr-o treapta mai joasa (terasa inferioara a Dunarii). Abia aceasta cade, în mal mai abrupt, care e « balta ». De variatiile terenului este legata apropierea mai mare sau mai mica de suprafata, a pânzelor de apa subterana.

Stema

STEMA MUNICIPIULUI BRAILA. Pe scut albastru, o cetate crenelată, de argint, cu două turnuri laterale rotunde, poartă închisă şi ferestrele negre, având deasupra între cele două turnuri o acvilă cruciată de aur, privind spre dreapta, cu aripile întinse şi ciocul roşu şi ţinând în ghiarele, tot roşii, o semilună de argint, cu colţurile în sus; în câmpul inferior al scutului o fascie îngustă, undată de argint.
Scutul timbrat de o coroană murală cu 7 turnuri.
Simbolizează vechea aşezare a cetăţii Brăila pe apa Dunării şi victoria creştinătăţii asupra semilunei.

sursa: http://cniptbraila.ro/ro_RO/

Alte sugestii

Autentificarea în aplicația "ePește l@ Brăila"
Cupa "Ciuca Petre" - editia I
FLAG Braila
Anunț privind prelungirea Apelului pe Măsura II.11 Măsuri de Sănătate Publică
Perioada de prohibitie 2021